رنجی که زنان از مزاحمان خیابانی میکشند …

biosta

Well-known member

همیشه از این‌كه در خیابانی خلوت تنها راه بروم می‌ترسم چون دوستم تعریف می‌كرد چطور یك موتورسوار با حرف‌های ركیك و ویراژهایی كه سر راهش داده باعث شده او تا مدت‌ها جرأت نكند غروب‌ها تنها از محل كار به خانه برگردد.
شاید برای شما اتفاق افتاده باشد كه در خیابان و كوچه متلك بشنوید یا در اماكن عمومی برایتان مزاحمت‌هایی ایجاد شود.در این صورت عكس‌العمل‌تان چیست؟
مزاحمت‌های این چنینی تنها مختص زنان ایرانی نیست و در همه كشورهای دنیا همیشه زنانی هستند كه از انواع مزاحمت‌های خیابانی آزار دیده باشند.
اگرچه هنوز پژوهشی از سوی مراكز دولتی برای به دست آوردن آمار زنانی كه مورد آزار‌هایی از این دست قرار گرفته‌اند انجام نشده است، اما متوسط گزارش‌های منطقه‌ای از كشورهای مختلف ثابت می‌كند هر زنی دست ‌كم یك ‌بار نوعی از مزاحمت خیابانی را در زندگی‌اش تجربه می‌كند. گزارشی كه از كشور یمن در این باره منتشر شده است نشان می‌دهد در این كشور بیشتر از 90 درصد زنان، حتی زنان محجبه نیز از مزاحمت‌هایی خیابانی در امان نبوده‌اند. همچنین این پژوهش گویای آن است كه این معضل بیشتر برای زنان جوان اتفاق می‌افتد و بیشتر آنها میانگین سنی 18 تا 30 سال دارند.
به نظر می‌رسد در كشور ما هم تجربه برخی مزاحمت‌های خیابانی برای دختران و زنان امری عادی شده است و مادربزرگ‌، مادر، عمه، خاله و خواهر ما هم این موضوع را با شكلی متفاوت تجربه كرده‌اند و به همین علت است كه همیشه به ما توصیه می‌كنند «پس از تاریكی هوا نباید تنها از خانه بیرون بروی»، «مواظب نوع لباس ‌پوشیدنت باش» و...
ندا‌، 18 ساله درباره متلك‌های خیابانی به جام‌جم می‌گوید: یك روز كه به كلاس تایپ می‌رفتم، پسری مزاحمم شد. او می‌خواست به من نزدیك شود و من كه بشدت ترسیده بودم، جیغ زدم تا دست از سرم بردارد اما او نرفت و وقتی چند جوان با او برخورد كردند مرا متهم می‌كرد كه جلف بوده‌ام!
به گفته دكتر اصغر مهاجری، جامعه‌شناس، پژوهشی كه بتازگی توسط چند دانشجو انجام شده نشان می‌دهد هر زن ایرانی به میزان مسافتی كه در خیابان و كوچه طی می‌كند بین یك تا 20 بار از طریق مزاحمت‌های كلامی و فیزیكی از سوی مزاحمان آزار می‌بیند.
مزاحمان خیابانی چه كسانی‌اند؟
مزاحمان خیابانی در كشور ما فقط دختران مجرد را اذیت نمی‌كنند و در بین آزار‌دیدگان، زنان متاهل و میانسال نیز وجود دارند.
در گذشته بیشتر جوان‌ها با گفتن جملاتی دختران و زنان را اذیت می‌كردند اما الان این متلك‌ها به آزار جسمی هم رسیده و با موتورسیكلت یا خودرو برای زنان مزاحمت ایجاد می‌كنند.
به نظر می‌رسد تنها این جوانان نیستند كه متلك می‌گویند و ایجاد مزاحمت می‌كنند، بلكه گاهی كسانی كه سنی هم از آنها گذشته این كار را انجام می‌دهند.
كسانی كه برای دیگران مزاحمت ایجاد می‌كنند، اغلب طعمه‌های خود را از میان آنهایی انتخاب می‌كنند كه قدرت دفاعی از خود ندارند تا بیشتر بتوانند آزار برسانند و این رفتار ضداجتماعی خود را بارها انجام می‌دهند چون از این كار لذت می‌برند.
مزاحمت‌های خیابانی نوعی پرخاشگری نیز به شمار می‌آید؛ چرا كه از نظر روان‌شناسی، هدف از پرخاشگری آزار و اذیت دیگران است و پرخاشگر با قصد و نیت این كار را می‌كند. فرد سعی می‌كند با ناسزاگویی و حركات زشت خود را تخلیه كند و همین سبب می‌شود تا طرف مقابل بیشتر آسیب ببیند.
پرخاشگری تنها فیزیكی نیست و همین ناسزا ‌گفتن و انجام حركت‌های ناشایست با موتور هم می‌تواند پرخاشگری محسوب شود.در این صورت، كسی كه این آزار را می‌بیند بشدت دچار استرس و فشار روانی می‌شود.
این استاد دانشگاه معتقد است ریشه‌های متلك‌پراكنی مربوط به عقده‌های درونی دوران كودكی است كه فرد احساسات منفی خود را به صورت متلك‌گویی نشان می‌دهد. معمولا پشت این متلك‌گویی‌ها تفكر خاصی وجود ندارد و بیشتر كودكانی كه با سختگیری والدینشان بزرگ شده‌اند، دچار این عقده روانی می‌شوند و در بزرگسالی به این رفتارها گرایش پیدا می‌كنند.
چه كسی مقصر است؟
لیلا، دانشجوی رشته گرافیك است و خاطره تلخی از یك مزاحمت خیابانی دارد. او كه نمی‌خواهد جزئیات ماجرا را بگوید، توضیح می‌دهد: وقتی با دوستم در این باره صحبت كردم او به من گفت خودت مقصر هستی، حتما به گونه‌ای عمل كردی كه باعث این اتفاق شده‌ای، اما من بشدت از این عكس‌العمل ناراحت شدم و دیگر این موضوع را برای كسی تعریف نكردم و با این حال یك سوال همیشه برای من باقی ماند؛ مگر من چه كرده بودم كه باید این‌گونه آزار می‌دیدم؟
مهاجری درباره این باور نادرست عمومی می‌گوید: بارها شنیده‌ایم در پاسخ به مزاحمت‌های خیابانی، اطرافیان می‌گویند تقصیر خودت است، حتما مشكل خاصی در رفتارت وجود دارد و اگر زنی به دیگران بگوید مقصر نبوده كسی حرفش را نمی‌پذیرد و حتی ممكن است برچسب‌های نامناسبی هم به او بزنند.
به همین دلیل بسیاری از زنان و دختران، تجربه خود را از مزاحمت‌های خیابانی با كسی در میان نمی‌گذارند و استرس‌های ناشی از آن همچنان ادامه دارد كه ممكن است آسیب‌های روانی و اجتماعی بعدی را به همراه داشته باشد.
مزاحمت، جا و مكان نمی‌شناسد
خیلی دیرم شده بود و باید حتما تا نیم ساعت دیگر در محل كارم حاضر می‌شدم. برای همین وقتی قطار مترو رسید در واگن عمومی سوار شدم،واگن خیلی شلوغ بود،اول متوجه نشدم اما بعد دیدم مردی آنقدر به من نزدیك شده كه در گوشم حرف‌های ركیك می‌زند. او را هل دادم و به مرد پشت سری خورد و همین باعث سر و صدا شد. وقتی دیدم این گونه است تا قطار به ایستگاه رسید، پیاده شدم و در قسمت بانوان سوار شدم. این داستان تلخی است كه چند روز پیش همكارم تعریف كرد.
حتی این موضوع باعث می‌شود برخی دختران كمتر در اماكن عمومی حاضر شوند و همیشه از تنها ‌بودن واهمه داشته باشند یا این‌كه برای حضور در بعضی مكان‌ها حتما نیاز به كسی داشته باشند كه مراقب‌شان باشد.
البته ایجاد مزاحمت برای زن‌ها مختص خیابان نیست و گاهی برخی مزاحمت‌ها نیز در محل كار رخ می‌دهد.این نوع آزارها بیشتر به زن‌ها آسیب می‌رساند چون وقتی در خیابان متلك می‌شنوند، بالاخره با گذشتن از آن مكان ماجرا تمام می‌شود، اما ایجاد مزاحمت در محل كار ممكن است به یك مشكل همیشگی و هر روزه بدل شود.
من خانمی كه در محل كارش هر روز مزاحمت‌هایی برای او ایجاد می‌شد، اما نه جرات داشت آن موضوع را با رئیسش مطرح كند و نه در خانه، چون می‌ترسید شغلش را از دست دهد.
قانون، مزاحمان را تنبیه می‌كند
در قانون اساسی آمده است مزاحمت از نظر قانون، عملی مجرمانه تلقی می‌شود كه در ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی برای مرتكب این فعل مجازات پیش‌بینی شده است و براساس آن هر كس در اماكن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حركات مخالف شئون و حیثیت به آنان توهین كند به حبس از دو تا شش ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق محكوم می‌شود.
بنابراین تعرض می‌تواند با لفظ یا فعل شخصی باشد، به عنوان مثال چنانچه یك مرد لفظی را در اصطلاح به عنوان متلك به زنی بگوید، مشمول این ماده است و باید مجازات شود، همچنین اگر مردی فقط به دنبال خانمی راه بیفتد و از هیچ لفظی نیز استفاده نكند، این عمل او باز هم مصداق بارز مزاحمت تلقی می‌شود و مرتكب به موجب قانون مجرم محسوب می‌شود.
همچنین هر وقت معلوم شود مردی به قصد مزاحمت در اماكن عمومی یا معابر زنی را تعقیب كرده است و صرفاً هم عنوان مزاحمت بر آن صادق باشد، عمل ارتكابی مشمول صدور ماده ۳ لایحه قانونی راجع به مجازات حمل چاقو (ماده ۶۱۹ فوق الذكر) است و در این مورد فرقی بین این كه لفظ یا الفاظی را به كار برده باشد یا نه، نیست.
البته در صورتی كه لفظ یا فعل به كار گرفته‌شده از سوی مزاحم موجب توهین به خانم شده باشد كه تشخیص این مهم با شخص قاضی است، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا 50 هزار تا یك میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.
معنی توهین نیز مطابق استفساریه‌ای كه از مجلس شورای اسلامی شده به این شرح بیان شده است: «از نظر مقررات كیفری، توهین عبارت است از به كار بردن الفاظی كه صریح باشد یا ارتكاب اعمال و انجام حركاتی كه با الفاظ عرفیات جامعه یا در نظر گرفتن شرایط زمانی و مكانی و موقعیت اشخاص موجب تخفیف و تحقیر آنان شود و با عدم ظهور الفاظ توهین تلقی نمی‌شود.»
البته از آنجا كه مزاحمت‌های كلامی علاوه بر متلك‌پرانی در خیابان‌ها می‌تواند به وسیله تلفن و دیگر وسایل مخابراتی باشد كه در این صورت مرتكب به حبس از یك تا شش ماه محكوم خواهد شد.
با این حال، معمولا زن‌ها جرات شكایت‌ كردن از مزاحمان را ندارند و ترجیح می‌دهند موضوع را در سكوتی سنگین فراموش كنند تا از سوی دیگران متهم نشوند.
در حالی كه ترس آنها از مطرح‌كردن این نوع مشكلات در محل كار سبب می‌شود تا مزاحمان جری‌تر شوند و مزاحمت‌های‌شان بیشتر شود و نه‌تنها بر سلامت روانی آنها اثر بگذارد و احساس امنیت‌شان را خدشه‌دار كند، بلكه زندگی خانوادگی‌شان را از هم بپاشد یا وجهه اجتماعی‌شان را تخریب كند. به همین علت به نظر می‌رسد بهترین راه برای حل مساله این است كه زن‌ها به محض مواجهه با مزاحمت‌های خیابانی، جریان را به پلیس اطلاع بدهند تا از آسیب‌های بعدی كه شاید گریبان‌شان را در آینده بگیرد، پیشگیری كنند.

laeya

New member
هميشه اينطور مطالب رو تو روزنامه، مجلاتو حتي تلويزيون مي بينيم ولي تا حالا هيچ راه حلي براش پيدا نشده.مشكل اصلي زن ها تو ايران اينه كه همه هميشه اونها رو به خاطر نوع پوشش مقصر مي دونن و حتي خيلي وقت ها خانواده ها به جاي كمك و حمايت منطقي از زن او رو مقصر مي دونن و محدودترش مي كنن و اين بزرگترين مشكل زنهاست.

ketabsabz

Well-known member
واقعا به این شکل قانون رعایت میشه ، کسی که بخواد شکایت هم بکنه با این همه مانعی که سر راهش میذارن و کار رو سخت میکنن براش فک کنم از شکایت صرف نظر کنه !

ali_ah

New member
باید از خانواده ها شروع بشه هر کدوم از ما ( ما نوعی ... به کسی بر نخوره ) برادر یا پدری داریم که مزاحمت شده تفریحش و یا خواهر و مادری داریم که بد حجابی شده براش ارزش تازه اگه خودمون اینکاره نباشیم
.
.
تازه وقتی که خودمون صدمه میبینیم میگیم این چه وضعشه و ... اگه خواهر و مادر فرد مزاحم بزنن تو گوشش دیگه لازم نمیشه خواهر و مادر کسی دیگه که مزاحمش شده بزنن تو گوشش

بله فرصت را از دست ندهید ...

b.nafas

New member
باید از خانواده ها شروع بشه هر کدوم از ما ( ما نوعی ... به کسی بر نخوره ) برادر یا پدری داریم که مزاحمت شده تفریحش و یا خواهر و مادری داریم که بد حجابی شده براش ارزش تازه اگه خودمون اینکاره نباشیم
.
.
تازه وقتی که خودمون صدمه میبینیم میگیم این چه وضعشه و ... اگه خواهر و مادر فرد مزاحم بزنن تو گوشش دیگه لازم نمیشه خواهر و مادر کسی دیگه که مزاحمش شده بزنن تو گوشش

بله فرصت را از دست ندهید ...

دوست خوب همه مادرا نمی دونن بچه هاشون بیرون چطور رفتار می کنن ..متاسفانه بعضی آقایون فکر می کنن چون مرد هستن مالک هر زنی هستن و این خیلی بده که به خودشون اجازه این رفتارو می دن..تقصیر خود ماست اگه مقابل حرف هاشون سکوت نکنیم هر کسی این اجازه رو به خودش نمی ده که هر چی از دهنش دربیاد بگه ..اگه ما دختر ها قدر خودمونو بیشتر بدونیم و به هر کسی اجازه حرف زدن ندیم..

nafare aval

New member
هرکی حرفی زد یا کاری کرد که نباید،بکوبید دهنش!نترسید من از همینجا حمایتتون می کنم.

zErOOn3

Well-known member
سلام ...

چــی میشـــد کــ جامعــه یکمکـــی بیشتــر فکر می کــرد ؟

...............................................................

مــا که یه بار ایــن اتفاق واسمون افتـــاد سرمونــو انداختیــم پاییـــن و ردیدیــم ... (چیزی ام نتونسیــم بگیم - یعنــی بهترین کار بود) ... (راه فرعی ام نمیشد بریـم :p7977cujr38iyymsu8: )

ولــی اگه یه خانم با ایــن نوع مشکلات مواجه شــه دیگه ... خودتون گفتیــن ...

آره چــی مشد قبله اینکه کاری رو خواسیــم انجام بدیــم یکمکــی بفکریــم ...

تربیت کردنــم دیگه کار سختــی شــده ...

:1dco2x0p1lilzhfpg1t:riz513:

HSE management

New member
میخانه اگر ساقی صاحب نظری داشت
می خواری و مستی ره و رسم دگری داشت!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sakar

New member
راه حلای مختلفی داره ولی هر کدومشو باید اون دختری که مورد مزاحمت قرار میگیره توی اون موقعیت انتخاب کنه
چن مثال واقعی:
دبیرستان که بودیم دیدیم همکلاسیمون اومد با یه کلاسور شکسته(اونموقعا کلاسور مد شده بود) پرسیدیم چی شده گفت زدم تو صورت یه پسره..... درست یا بد بودن این عمل بستگی به توانایی دختر داره چون بعضی وقتا حتی دفاع کردن بیشتر از دفاع نکردن به روح فرد ضرر میرسه

یه مثال دیگه:
یبار تو یه پاساژ با دوستام بودیم یه دفه سر و صدا بلند شد نگا کردیم یه دختر و پسر بحثشون شده بود وسط دعوا دختره یه سیلی به پسره زد پسره هم تو اوج مردانگی یه سیلی محکمتر به دختره زد دختره هاج و واج مونده بود پلیس اومد ....اینکه اخرش چی بود نمیدونم شما قاضی باشید که اون دختر توی اونموقعیت چکار بهتری میتونست انجام بده ......

من خودم شخصا هر وقت برم بیرون سوره اخلاص یا توحید یا فلق رو میخونم واز شر هر ادم بدی به خدا پناه میبرم ز هر راه دیگه ای کارامدتر بوده اما بنظر من واسه مقابله با اینکار باید اموزشهای لازم به دخترا تو مدرسه داده بشه و فرهنگ سازی بشه
جای دوری نمیره

mohammad63

Well-known member
متاسفانه یکسری فرهنگهای وارداتی وادر جامغه ما شده در حالی که بسترسازی مناسب نشده ............. پس جنبه اون فرهنگو نداریم و این میشه که اونو به شکلی ناهنجار تغییر میدیم و نمونه ش میشه همین مزاحمت های خیابانی ............
من فکر کنم یکی از دلایلش همین باشه ...............
البته خیلی هم سطحی نیتونیم اونو واکاوی کنیم .............. یک معضلی است که همه گیر شده ................. پی باید ریشه ای حل بشه ............. اما کو ............................. اینجاشو دیگه بیخیال ......

Delaram92

New member
نمیدونم چی بگم واقعا از دست این مزاحما!! حتی یه نفرم بخواد خیلی سرسنگین باشه بازم مزاحم داره چه برسه به........از ئخترخانومای گل خواهش که حجابشونو رعایت کنن اینطوری بازم کمتر میشه مزاحمتا.

sahar-a

New member
به نظر من مزاحمت تا حد زیادی به حجاب خانوم بستگی نداره.... یه روز که خواهرم 2/5 ظهر از سر کار اومد خونه، می‌گفت جلوی مسجد( حوالی محله ‌ی ما یه مسجده که دورو برش خیلی مزاحمت فیزیکی و ... زیاده) یه خانوم معلم بازنشسته، که ما می‌شناختیمش، با چادر خاکی و دست زخمی رو دیده که یه مزاحم اونو به این حال انداخته بود. همه اهالی از اونجا حداقل یه خاطره بد دارن. با حجاب و بی‌حجاب هم فرقی نداره! خواهشن تو این مورد هم بحث حجابو پیش نکشید.:13:

رونـاک

New member
این مطلب رو دیدم داغ دلم تازه شد
شاید نوع پوشش تو ایجاد مزاحمتای خیابونی بی تاثیر نباشه ولی دخترایی هم که پوشش مناسب دارن بارها و بارها با مزاحمت خیابانی مواجه شدن
مزاحمتا که چیز تازه ای نیست ولی باعث میشه همیشه با خودم در کلنجار باشم، وقتی مزاحمتی برام ایجاد میشه دوست دارم بزنم با کیف صورت طرف رو پایین بیارم ولی بنا به مصلحت و اینکه معمولا طرف ادم حسابی نیست و اراذل و اوباشه و معلوم نیست عکس العملش چیه این کارو نمیکنم ولی از اون طرف هم، همینکه بدون هیچ عکس العمل خاصی از کنار مزاحمتا میگذرم باعث میشه از درون بسوزم و تا چند وقت خودخوری کنم که چرا حقش رو کف دستش نذاشتم
طفلکی ما دخترا

ROJO

New member
میدونی روناک جون آدم حس میکنه به شعورش توهین شده ، ینی اون مرده اینقد منو ... ای بابا ،تازه یچیز دیگه هم که هس اینه که من یکی حس میکنم به شخصیت خودم توهین کردم اگه سروصدا یا دادوبیداد راه بندازم آخه بعضی چیزا رو نمیشه عمومی کرد بعدشم مردم ما هرچقدم که حقو به زنا بدن باز تو دلشون میگن کرم از خود درخته!!!

رونـاک

New member
میدونی روناک جون آدم حس میکنه به شعورش توهین شده ، ینی اون مرده اینقد منو ... ای بابا ،تازه یچیز دیگه هم که هس اینه که من یکی حس میکنم به شخصیت خودم توهین کردم اگه سروصدا یا دادوبیداد راه بندازم آخه بعضی چیزا رو نمیشه عمومی کرد بعدشم مردم ما هرچقدم که حقو به زنا بدن باز تو دلشون میگن کرم از خود درخته!!!

دقیقا! آخرش معمولا دخترا محکومن
هیچوقت با خودت این رو نگو که "ینی اون مرده اینقد منو..." اینطوری انگار آدم خودش رو مقصر میدونه در حالی که دختر با هر شکل و قیافه و پوششی که باشه واسش مزاحمت ایجاد میشه، مشکل از ذهن های بیمار بعضی آقایونه نه خانوما

البته خدا رو شکر الان اوضاع خیلی بهتر شده و پسرا اونقد مغرور شدن که کسر شان میدونن متلک بگن
ولی همون تعداد کم هم روح و روان خانما رو به هم میریزه

ROJO

New member
متلک که خوبه! میگی یه دیوونه یچی گف اصن مهم نی...

اونم که گفتم واقعا زیاد بخودم میگم ینی اینقد منو ساده فرض کردن یا مثن فک میکنه ازین در وارد بشه من میگم بفرما! اینارو توهین به شعور خودم میدونم در بیچارگی طرفم که شکی نیس!

بالا