معرفی رشته كارشناسی ارشد پرستاری نظامی
موقعیت کشور از نظر بروز بلایای طبیعی و ساخته بشر و پدیدههای ناشی از آن نگران کننده است و به عنوان دهمین کشور بلاخیز دنیا معرفی شده است. مدیران پرستاری نقش رهبری در آموزش پرستاران و کارکنان پیراپزشکی را دارند، بنابراین نقش مهمی در مدیریت بحران ایفا میکنند.
طی یک حادثه غیرمترقبه مدیران پرستاری باید عملکردهای اساسی مدیریتی را بهکار گیرند. مدیران پرستاری در بیش از 5 حیطه مسئولیت دارند، منابع انسانی، مالی، مواد، حمایتی، سیستمی؛ که مدیریت در هر یک از این منابع در قبل، حین و بعد از یک حادثه غیرمترقبه حیاتی است.
در حالی که دفاع نظامی از کشور همواره باید به عنوان وظیفه اول نیروهای نظامی مورد توجه باشد، کمک رسانی به آسیب دیدگان از فجایع در تمام دنیا به عنوان یکی از مأموریتهای کلی نیروهای نظامی در نظر گرفته میشود.
در این میان پرستاران ارگانهای نظامی نقش مضاعف ایفا میكنند. انطباقی که بین تواناییهای نیروهای نظامی و نیازهای یک عملیات امداد وجود دارد، بیانگر این واقعیت است که فرماندهی نیروهای نظامی و ساختارهای با کفایت آنان نقش مؤثری در پاسخگویی به بحرانها و کنترل آنها خواهد داشت.
با توجه به آیه شریفه «و اعدولهم مستطعتم من قوه» و ضرورت آمادگی همه جانبه برای تسریع در فرج امام زمان(عج) و تربیت سربازان ایشان با توجه تهدیدات روز افزون و نیز لزوم دفاع از كیان جمهوری اسلامی و یاری رساندن به نیروهای نظامی ضروری است تا با فراگیری اصولی علوم و آشنایی با تكنولوژی و تجهیزات پیشرفته و به روز به تربیت نیروهای متخصص پرداخته شود تا فراگیران با دو سلاح علم و ایمان به هنگام بروز حوادث و بلایا های احتمالی بتوانند ارائه خدمت كنند.
تاریخچه:
اگرچه قدمت پرستاری نظامی به شركت فلورانس نایتینگل در جنگ كریمه (1853م) و نقش مهم او در رسیدگی و مراقبت از مجروحان و سربازان جنگی مربوط می شود. لیكن امروزه در بسیاری از كشورها از جمله آمریكا، انگلستان، هند و ... به تربیت پرستاران توانمند جهت ارائه خدمات مراقبتی در حوادث غیر مترقبه و جنگ اقدام می شود.
پرستاران نخستین و آشناترین افراد و نیروهای امدادرسان به مجروحان در جنگ ها و بحران ها بوده و هستند. لذا با توجه به افزایش روزافزون خوادث غیر مترقبه در دنیای امروز، مخصوصاً در كشور ما "ایران" و آسیب های فراوان انسانی، و مصدومیت های ناشی از آن و همچنین وجود خلاء مدیریتی علمی و مطلوب در امر امداد رسانی، انتقال و ارائه خدمات مراقبتی و درمانی به مصدومان، راه اندازی رشته كارشناسی ارشد پرستاری نظامی و تربیت دانشجو مهم و ضروری به نظر می رسد.
همچنین آموزش نیروی انسانی در بحرانها برای ارائه خدمات بهتر در امدادرسانی و مراقبتی از مصدومان مهمترین رسالت دانش آموختگان این رشته است. در ضمن علاوه بر جذب نیروهای كارآمد علمی و تخصصی در داخل كشور، بستر مناسبی برای جذب و جلب دانشجو از كشورهای منطقه خواهد بود.
نقش های دانش آموختگان:
دانشجویانی كه این دوره آموزشی را طی می کنند، ضمن رفع کمبود کمی و کیفی نیروی انسانی مورد نیاز مراکز بهداشتی درمانی ، قادر خواهند بود تا مسئولیت های زیر را عهده دار شوند:
الف) نقش مراقبتی :
• ارائه مراقبت های پرستاری در بخش های اورژانس، ویژه و جراحی مراکز درمانی در شرایط عادی
• ارائه مراقبت های پرستاری در بخش های درمانی بیمارستان های صحرائی
• ارائه مراقبت های پرستاری در بخش های اورژانس بیمارستان های شهری در شرایط بحران
• ارائه مراقبت های پرستاری در مراكز درمانی و پست امداد در ماموریت های اوژانسی
ب) نقش آموزشی :
• طراحی و برنامه ریزی دوره های آموزشی مدون و اجرای آن برای پرسنل نظامی و غیر نظامی
• برنامه های آموزشی ضمن خدمت ( خود امدادی و دیگر امدادی ) برای پرسنل نظامی غیر نظامی
ج) نقش پژوهشی:
• انجام پژوهش های مرتبط در حوزه سلامت
• همكاری در انجام پژوهش های مرتبط در راستای ماموریت های سازمانی
د) نقش مدیریتی:
• سرپرستی گروه های امدادرسانی درحوادث غیر مترقبه و عملیات نظامی
• سازماندهی و رهبری ستادهای امداد و انتقال در سطح گردانهای عملیاتی به نحو شایسته و مطلوب
• سرپرستی بخش های اورژانس، ویژه، داخلی و جراحی در مراکز درمانی در مواقع بحران و عادی
• وظایف حرفه ای دانش آموختگان:
الف) ارائه ماهرانه مراقبت پرستاری در بخش های اورژانس، ویژه و جراحی بیمارستانهای نظامی
ب) ارائه مراقبت پرستاری ازمصدومان احتمالی در عملیات و رزمایش های نظامی
ج) ارائه مراقبت پرستاری در مراكز درمانگاهی و پادگانی به هنگام حملات nbc
د) مدیریت گروه های امداد و انتقال در سطح گردان های عملیاتی
هـ) مدرس و مربی آموزشی جهت تربیت نیروهای امدادی
عباس عبادی
رئیس دانشكده پرستاری بقیهالله(عج)