چرا به دکتر شریعتی می خندند...

ROJO

New member
چند سال پیش موجی از پیامک هایی به راه افتاد، که مضمون اصلی آن ها شوخی با دکتر شریعتی بود. دامنه چنین جوک هایی آن قدر فراگیر شد که عده ای را به واکنش وا داشت. در همان دوران، برخی جامعه شناسان این پدیده را نگران کننده ندانستند و آن را موجی زودگذر تلقی کردند؛که البته اینچنین نیز شد.

چند سالی گذشت تا نوبت به گوشی های هوشمند و ابزارهای پیامک رسان رایگان رسید و حالا دیگر به مدد این نورسیده های تکنولوژیکی گروه های بسیاری برای اشتراک گذاری جوک و لطیفه بر روی گوشی های موبایل تشکیل شده و این وضعیت فرصتی شده برای بازگشت همان موج پیامکی که در ابتدای یادداشت به آن اشاره شد.

دوباره دکتر شریعتی در قالب جوک و هجو روی موبایل ها آمده است. این موج جدید البته با دو ویژگی خطرناک پا به میدان گذاشته؛ اول این که اگر چند سال پیش بیشتر با جملات شاعرانه دکتر شوخی می شد، این بار اما جوک ها بدون رعایت هیچ حدومرزی، بسیار غیراخلاقی، سخیف و قبیح هستند؛ دوم این که اکنون برخی از به ظاهر نخب.گان هم در تکثیر و اشتراک این جوک ها مشارکت فعال دارند!
یعنی برخی از همان هایی که به اصطلاح قرار است نقش گروه مرجع را برای مردم بازی کنند و وقتی جامعه از مسیر صواب خارج می شود، وارد عمل شوند، حالا خودشان یک پای این «خودزنی تاریخی-فرهنگی» شده اند.

تبیین جامعه شناختی این قبیل جوک ها بماند برای بعد که نه در حوصله این مقال می گنجد و نه غرض اصلی نگارنده از این نوشته است. کاری هم ندارم به این که جوک هایی این چنین از کجا سربر می آورند؛ اما صورت ساده قضیه این که مگر کسی جز من و شما به این جوک ها می خندد؟ و مگر کسی جز من و شما آن ها را تکثیر می کند و با دوستان و اقوامشان به اشتراک می گذارد؟
مگر ما نیستیم که می نشینیم و با یکدیگر به ریش میراث تاریخی و فرهنگی و فکری مان می خندیم؟ کدام قوم و ملتی را سراغ دارید که چنین رفتار کرده باشند؟ تصور کنید روس ها یکی مثل داستایوسکی را دست بیندازند یا آلمانی ها گوته و اشعارش را مسخره کنند و بخندند یا ایتالیایی ها دانته را!

خوب است کمی به خودمان بیاییم. ادبیات ما، چه در نظم و چه در نثر پر است از طنز و فکاهی. طنزنویس های با استعدادی هم هر روز در رسانه ها، از سوژه های اقتصادی، سیاسی و… به خوبی استفاده می کنند و مطالبی می نویسند که به قدر کافی خنده دار هستند. در زمینه جوک هم خوشبختانه کم وکسری نداریم. خندیدن به مفاخر و بازی با آن ها را جدا خط قرمز فرهنگی خودمان به حساب آوریم؛ بنشینیم و فکری برای نگاهداشت عقبه تاریخی- فکری مان کنیم و طوری نشود که خدای ناکرده مقابل نسل آینده رو سیاه باشیم.:dadad4:

ای خداوند!
به علمای ما مسئولیت
و به عوام ما علم
و به مومنان ما روشنایی
و به روشنفکران ما ایمان
و به متعصبین ما فهم
و به فهمیدگان ما تعصب
و به زنان ما شعور
و به مردان ما شرف
و به پیران ما آگاهی
و به جوانان ما اصالت
و به اساتید ما عقیده
و به دانشجویان ما نیز عقیده
و به خفتگان ما بیداری
و به دینداران ما دین
و به نویسندگان ما تعهد
و به هنرمندان ما درد
و به شاعران ما شعور
و به محققان ما هدف
و به نومیدان ما امید
و به ضعیفان ما نیرو
و به محافظه کاران ما گشتاخی
و به نشستگان ما قیام
و به راکدان ما تکان
و به مردگان ما حیات
و به کوران ما نگاه
و به خاموشان ما فریاد
و به مسلمانان ما قرآن
و به شیعیان ما علی(ع)
و به فرقه های ما وحدت
و به حسودان ما شفا
و به خودبینان ما انصاف
و به فحاشان ما ادب
و به مجاهدان ما صبر
و به مردم ما خودآگاهی
و به همه ملت ما همت، تصمیم و استعداد فداکاری و شایستگی نجات و عزت
ببخش:riz304:

(دکتر علی شریعتی)

mohammad63

Well-known member
شوخی با چهره های سرشناس البته بد نیست و میتونه گاهی یخ یک رابطه را آب کنه اما شوخی با تمسخر فرق میکنه و به قول دوستمون گاهی این تمسخرها به حیطه شخصی و بسیار شخصی فرد و البته قبیح و زشت میرسه. و البته تنها دکتر شریعتی نیست و افرادی چون حسین پناهی هم از این لطف دوستان بی نصیب نماندند ...

goo

New member
متاسفانه این روزها نه تنها به شخصیت های برجسته جامعه بلکه به هر مقدسی که بشه دارن جک و لطفیه و... میسازن و عده ای دانسته و ندانسته اینها رو انتشار میدن و باعث پیشبرد هدف دشمنان ما چه دشمن کشور و چه دشمن اسلام میشن.ترورهای شخصیتی که در پیش گرفته شده واقعا وحشتناکه.من فک می کنم بهتره اینجورجاها و با مشاهده این مطالب یه کم غیرت ملی و دینیمون به جوش بیاد و با تذکر بهشون بفهمونیم که ماها هشیاریم و چنین عمل های زشت رو برنمی تابیم.....

ROJO

New member
من بیشتر دیدم نوجوونا اطرافم درگیر شدن ک اگاهی ندارن اگه بفهمونیم و ی خلق زیبا یا جمله ی ارزشمند از اون شخص تعریف کنیم یا تحویلشون نگیریم ، کمک بزرگی میشه...

N@RVIN

Well-known member
خندیدن به خودمون پیشه ی خودمونه

از ماست که برماست

بدمون نیاد ولی ما تفریحمون خندیدم به خودمونه مسخره کردن خودمونه

فکر کن کدوم ملتی به بزرگان و فکورهای تارخیش میخنده جز ما !!!!!!!!!

ROJO

New member
ولی بنظر من اولا

تاثیر خواهد گذاشت، شاید روی ما تاثیر نزاره ولی در دراز مدت کوچیکترا رو تحت تاثیر قرار میده

دوما قبح قضیه میشکنه و شاید ی ضد ارزش بشه ارزش، با همه چیز ک نباید شوخی کرد! دکتر شریعتی ی مثال بود و شوخی با تمسخر فرق داره ...

نمیخواستم بحث اینو بیارم وسط ولی اگه جلوش از همون اول گرفته شده بود ،حالا این موضوع بیماری شخصیت اول مملکت مورد تمسخر قرار نمیگرفت... من از خودم خجالت کشیدم وقتی دیدم، داریم ب کجا میریم!?...

abtin13

New member
"تمسخر از نظر روانشناسی یکی از علایم بروز خشم در جامعه است. راهی که این روزها شاید تنهایکی از مسیرها برای بیان خواسته‌های یک نسل باشد" این جمله رو تو یکی از سایت ها دیدم.دوستان روانشناس بگن که آیا درسته؟
لینک کامل
:مسخره کردن سیاستمداران و مشاهیر؛ بیماری اجتماعی که در فضای بسته نقد رشد می‌کند /گاهی چاره‌ای جز تمسخر نیست

ROJO

New member
خب بشکنه چی هس مگه؟
چرا نباید با همه چی شوخی کرد؟من مخالفم با این
حق میدم کسیکه طرفدار فلان ادمه وقتی با اون فرد فیوریتش شوخی میشه شاید ناراحت بشه چون اون ادم براش مهمه ولی برای همه دنیا ک اون ادم مهم نیست
این جور شوخیام شاید ی جور نقده دیگه منتها یکم غیر منصفانه و ناجوانمردانه

خب مهم نباشه، اگه کسی برامون مهم نیست باید مسخرش کنیم?! باید رفتار و گفتار و بعضا ظاهرشو مسخره کنیم?!....

نقد ناجوانمردانه یا لودگی و تمسخر?! ی نگاهی به اینجور پیجها بندازین متوجه میشین کسانی ک ب اصطلاح شما نقد کردن، فاقد هرگونه صلاحیت و علمی هستن و هدفشون فقط اینه ک ب این و اون بخندن

mohammad63

Well-known member
خب بشکنه چی هس مگه؟
چرا نباید با همه چی شوخی کرد؟من مخالفم با این
حق میدم کسیکه طرفدار فلان ادمه وقتی با اون فرد فیوریتش شوخی میشه شاید ناراحت بشه چون اون ادم براش مهمه ولی برای همه دنیا ک اون ادم مهم نیست
این جور شوخیام شاید ی جور نقده دیگه منتها یکم غیر منصفانه و ناجوانمردانه

شوخی که اشکال نداره .... اوایل انقلاب که مردم دولتمردانو مث مقدسات میپرستیدن و لااقل جرات توهین به اونها نداشتن، گل اقا خدابیامرزو حبیبی رو هر رو تو روزنامش میاورد و هر دفعه هم یه متلک میگفت ولی محترمانه .... وقتی بتونی به یه نفر توهین کنی، یعنی تونستی اونو بی ارزش کنی ... و اینها بزرگان عرصه های مختلف هستند و احترامشون واجبه .... ولی مقدس نیستند

goo

New member
من نوشته بودن مشاهیر و بزرگان مملکت و مقدسات.پس این سه تا رو جدا گرفته بودم یه وق اشبباه نشه.
اگه این ترور شخصیت ها تاثیر نداشته باشه اصلا به راه نمی افته.کاملا مشخصه که اینها از یک جایی داره کاملا مدیریت میشه.
و اگه میگین اشکال نداره شوخی ، یکی تو دنیا بیاد با هولوکاست شوخی کنه چیکارش که نمی کنن .مثه چندتا روزنامه نگار و اینا بودن که اینکارا رو کردن و بیچاره ها به چه روزیی نیافتادن.

بهتره یکم تو این مسائل توجیه باشیم؛توجیه.....

ketabsabz

Well-known member
اصلا خوب نیست با شخصیت های بزرگی مثل دکتر شریعتی شوخی بشه ..ایشون دوره خودشون مرد بزرگی بودن و هنوز هم هستن اینو هممون میدونیم...مساله نقد و اینجور حرفا نیست چون بیشتر مطالبی که من دیدم بسیار زشت بودن بعضی ها قصد خراب کردن یه سری افراد رو دارن
شده برای خودم هم پیامک زننده اومده راجع به ایشون خیلی بدم اومده سریعا به طرفم گفتم دیگه تکرار نکنه

abtin13

New member
افرین
اره دیگه منم همین گفتم
یکی از مکانیزمهای دفاعیه شوخی.شوخی انواعی داره سازنده تخریبی و .../ی تست هم دیدم ک سوال ج میدادی میگفت بت از چ سبکهای شوخی استفاده میکنی.پیدا کردم میزارم اینجا.
گاهی تنها راه انتقاد میشه همین.بیشتر تو جوامعی دیده میشه ک ازادی بیان ندارن مثه امریکا:)))))
طنزهای عبید زاکانی معروفه...
آره آمریکا مثال بارز نقض آزادی بیانه:riz481:
کلا ما سابقه تاریخی بلند بالایی در مسخره کردن داریم(حالا نمیگم بقیه کشورها اینطوری نیست، شاید بودن ولی من نمیدونم) از همون هزلیات سعدی و شعرهای وحشی بافقی بگیر تا هزلیات میرزاده عشقی که اون شعر معروفش در وصف ملت رو اکثرا شنیده باشن. البته باید هم سابقه تاریخی داشته باشیم.چون از همون اولش هم آزادی بیان نبوده.البته آزادی بیان بوده ولی آزاد پس از بیان نبوده. خلاصه اینکه همینه که هست و تا 100 سال آینده هم درست بشو نیست.

آخرین ویرایش:

abtin13

New member
خخخخخخخ خوبه باز امید داری 100 سال دیگه درست میشه!:riz481:
البته ب نظرم تنها دلیلش نبود ازادی بیان نیست.ولی بیشتر خب تو این جوامع(امریکا و کشورهای خزی مثه اون) دیده میشه این مساله.
ی چیز دیگم ک ب ذهنم میرسه اینه ک ما بیشتر اهل کنایه و غیرمستقیم حرف زدنیم تا رک حرف زدن.ب جای اینکه من ب ابتین بگم اواتارش زشته میام بش تیکه میندازم یا به هزار روش غیرمستقیم و تو لفافه میگم ک مبادا بش بربخوره.اخلاقمونه ینی.احتمالا چون از اون طرفم مطمئن نیستیم سطح تحمل فرد چقده؟مثلا من نمیدونم اگه ب ابتین بگم چ واکنشی نشون میده؟ ضمن اینکه خیلی هم برامون مهمه که طرف مقابل تحت هر شرایطی راضی نگه داریم و اصلا هیچ کاری نکنیم ک ناراحت نشه.این عملا غیر ممکنه مگر اینکه خودتو خیلی تغییر بدی.
نمیشه آخه.من خودم خیلی رک حرفمو میزنم.خیلی به ندرت اتفاق میافته که غیر مستقیم بخوام یه چیزی رو به ظرف بفهمونم.ولی متاسفانه به خاطر همین رک حرف زدن مشکلات و سوء تفاهم های زیادی پیش اومده.طرف فکر میکنه که من بهش بی احترامی کردم و از این حرفا.بیشتر کسایی که رک هستن ترجیح میدن که با خودشون هم کاملا رک و راست برخورد بشه.راضی نگه داشتن طرف تحت هر شرایطی هم کاملا اشتباهه.مثلا در مورد همین عکس آواتار.تو اگه به من هم بگی که این آواتار زشته من باز هم چون ازش خوشم میاد برش نمیدارم.چون قرار نیست که من برای اینکه تو راضی باشی عکس آواتار طبق سلیقه تو بذارم.حالا این مثال بود جدی نگیر.:smiliess (12):

بالا