معرفی رشته ی کاردرمانی

ZOT

New member
سلام دوستان بزرگوار
قصد دارم رشته ی تحصیلی خودم یعنی کاردرمانی رو معرفی کنم، بخصوص برای دوستان کنکوری که کم کم باید انتخاب رشته کنند و البته همه ی دوستان و همکاران علوم پزشکی! امیدوارم مطلب شما رو خسته نکنه و من رو همراهی کنید! ممنونم!


رشته ی کاردرمانی از رشته های توانبخشی است، رشته ای با گستردگی بسیار که زمینه های گوناگونی را در برمی گیرد. در کاردرمانی هم توانبخشی ذهن و روان هم توانبخشی جسم انجام می شود و هدف نهایی درمان همچون دیگر رشته های توانبخشی کسب استقلال فرد است. حوزه ی کاری این رشته بسیار گسترده است و طیف وسیعی از افراد با مشکلات مختلف را در برمی گیرد. حوزه هایی مانند نورولوژی، اورتوپدی، مشکلات جسمانی کودکان، مشکلات ذهنی بزرگسال، مشکلات ذهنی کودک، مشکلات روان بزرگسالان و کودکان، ارگونومی
 

ZOT

New member
پروسه ی کاری کاردرمانی و مراجعین کاردرمانی

پروسه ی کاری در کاردرمانی شامل ارجاع بیمار از سمت پزشکان ارتوپد، مغز و اعصاب، پزشک اطفال، روانپزشکان و معلمین مدارس و حتی مراجعه ی مستقیم بیمار است، سپس کاردرمان با گرفتن یک شرح حال و ارزیابی فرد مناسب بودن درمان های کاردرمانی برای او را تشخیص داده و شروع به ارزیابی های ثانویه ی بیمار می کند تا پروسه ی هدف گذاری و برنامه ی درمانی را طی کند و همینطور در صورت امکان تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان را مشخص کرده و درمان را آغاز کند، درمانگر کاردرمان باید در فواصلی بین درمان بیمار را دوباره ارزیابی کرده تا میزان پیشرفت و یا حتی پس رفت او را بسنجد و در صورت نیاز اهداف جدید یا طرح درمان جدید برای بیمار بچیند و یا درمان را در پایان داده یا ادامه دهد.
کاردرمانگر از روش های مختلفی در درمان بیماران و مراجعین استفاده می کند مثل یکپارچگی حسی، رویکرد های عصبی رشدی، رویکرد جبرانی و . . . که فعلا در حوصله ی اینجا نمی گنجد و اگر از دوستان در این قسمت کسی سوال داشت پاسخگو خواهم بود.


اما چه افرادی به کاردرمانی مراجعه می کنند
مراجعین کاردرمانی را می توانند افرادی با یک شکستگی ساده ی پا یا دست یا هر عضو دیگر تا یک بیمار سکته ی مغزی تا یک فرد با یک مشکل روان تا یک کودک با مشکل خاص ذهنی یا جسمی تا فردی که تنها یک مشاوره ی ساده می خواهد تا یک شرکت صنعتی بزرگ برای تسهیلات ارگونومیکی تا . . . باشد، بله شاید باور نکنید اما یک کاردرمان می تواند در زمینه های مختلفی کمک کننده باشد.
 

ZOT

New member
کار چیست!؟ کار در کاردرمانی به چه معناست!

اما سوالی که حتما خیلی از افراد در ذهنشان دارند این است که چرا نام این رشته را کاردرمانی یا occupational therapy گذاشته اند و این نام ذهن همه را به سمت کارهای با درآمد و شغل سوق می دهد. باید بگویم که در اینجا کار به معنای لغوی شغل نیست بلکه منظور فعالیت های هدفمندی هست که برای فرد تحت درمان با معنا باشد و فرد را با انگیزه به سمت هدف برساند، با این تفسیر هر فعالیت ساده ای می تواند این نام را به خود بگیرد، مثلا برای خانم ها خرید کردن می تواند کار باشد چون هم هدفی در پی دارد هم برایش یک فعالیت با معناست هم برای انجام آن انگیزه دارد و هم علاقمند به خرید است، حال می توان در کاردرمانی این کار را به عنوان یک درمان استفاده کرد مثلا در یک مشکل روان! یا در مثالی دیگر می توانم بگویم که کودکان هم کار دارند، بله کار کودکان بازی است و درمانها و رویکردهای مختلف را در قالب بازی می توان برای کودک اجرا کرد و نتایج عالی کسب کرد، اصلا اصل کاردرمانی کودکان بازی است که هم در پروسه ی ارزیابی و هم طرح درمان باید در درجه ی اول باشد. و شاید میلیاردها میلیارد مثال ریز و درشت بتوانم بزنم برای نمایان شدن معنای کار، البته به گمانم شما هم بتوانید حالا با این توضیح مثالهایی بیاورید.

 

ZOT

New member
حیطه های کاری

اما حیطه ی کاری این رشته، همانطور که گفتم حیطه ی گسترده ای را شامل می شود و یک درمانگر کاردرمان همانطور که می تواند در همه ی حوزه ها فعالیت کند می تواند یکی از حوزه ها را برحسب علاقه انتخاب کند و تخصص و تمرکز کار بالینی اش را روی آن حوزه ی خاص بگذارد. مثلا درمانگری می تواند صرفا فقط کودکان کار کند یا تنها روی مشکلات ذهنی کودکان تمرکز کند یا از میان مشکلات ذهنی کودکان توجه اش را معطوف مشکل اوتیسم کرده و کودکان با مشکل اوتیسم را هدف درمان قرار دهد. در عین حال درمانگری می تواند تنها روی درمان بزگسالان کار کند و از میان مشکلات بزرگسالان بیشتر روی مشکلات نوروژی کار کند یا اینکه حتی از میان مشکلات نورولوژی روی بیماران سکته ی مغزی متمرکز شود. و الی آخر

 

ZOT

New member
هدف اصلی

اما یک درمانگر کاردرمان اهداف درمانی متعددی می تواند داشته باشد. افراد مراجع به کاردرمانی یا افرادی با یک مشکل پیشرونده هستند یا افرادی با یک مشکل تصبیت شده و یا افرادی با یک مشکل گذرا که نیاز به توانبخشی طولانی مدت ندارند و درمانگر براساس نوع مشکل فرد هدف نهایی درمان و رویکرد درمانی متفاوتی دارد اما اصلی که باید در هدف گذاری مورد توجه قرار گیرد رسیدن فرد به استقلال است، استقلال که در تعریف سلامتی هم آورده شده به این معنا که فردی سالم است که بتواند در زندگی روزمره مستقل باشد و مشکارت فعال داشته باشد، که این استقلال براساس سطح مشکل فرد طبقه بندی خاص خود را دارد.

 

ZOT

New member
بازار کار و ادامه تحصیل

خب کمی هم از بازار کار رشته بگویم بد نیست. رشته ی کاردرمانی فعلا در شهرهای بزرگ بازار کار خوبی دارد و فرد بعد از چند سال سابقه ی کار با مدرک لیسانس می تواند کلینیک کاردرمانی بزند و مستقلا کار کند اما فعلا که سد سابقه ی کار اجازه ی کلینیک زدن سریع را نمی دهد به هر حال . . . خب درآمد رشته خدا را شکر بد نیست!
ادامه تحصیل در رشته ی کاردرمانی هم کارشناسی ارشد هم دکتری در ایران امکان پذیر است و فعلا فقط در دانشگاه های تهران، ایران، شهید بهشتی و علوم بهزیستی و توانبخشی ارشد این رشته تدریس می شود و خب اگر از ظرفیت های رشته های وزارت بهداشت باخبر باشید می توانید حدس بزنید که این رشته هم برای ارشد وضعیت خوبی ندارد!








اوه خسته شدم سر شما هم درد گرفت البته اگر خوانده باشید اگر نه که هیچ! به هر حال امیدوارم به برخی سوالات ذهن کسانی که نام رشته را شنیده اند پاسخ داده باشم و یک آشنایی مختصر هم برای آنهایی داده باشم که تاکنون نامش را هم نشنید اند!
سوالی بود در حد دانشم پاسخگو خواهم بود! :)
 

zErOOn3

Well-known member
سلام ...

منمون /...

سوال ــو هم کــ ...
 
  • Like
واکنش‌ها[ی پسندها]: ZOT

love virology

New member
سپاس خیلی زیبا شرح دادید / استفاده کردیم/ برای حرکات اصلاحی هم کاردرمان هم میتونه کمک کندده باشه؟؟/
 

ZOT

New member
سپاس خیلی زیبا شرح دادید / استفاده کردیم/ برای حرکات اصلاحی هم کاردرمان هم میتونه کمک کندده باشه؟؟/

خواهش میکنم دوست بزرگوار
بله میتونه کمک کننده باشه در این مورد هم تمرینات اصلاحی میشه داد و هم استفاده از فعالیت های خاص با هدف درمان ناهنجاری خاص
 
  • Like
واکنش‌ها[ی پسندها]: zErOOn3
بالا