بسیاری از بیماری های عفونی توسط باکتری های بیماری زا ایجاد می شود که درمان و پیشگیری از آنها مستلزم شناسایی باکتری ايجادکننده است. در کنار توسعه روشهای شناسایی باکتری ها، علم باکتری شناسی نیز گسترش بسیاری پیدا کرده است که لزوم مطالعه و به روز رسانی اطلاعات را اجتناب ناپذیر می نماید.
باتوجه به موضوع پزشكي جامعهنگر و بهداشت براي همه و خدمتي كه در رشته ميكروب شناسي در نيل به اين هدف ميتواند انجام دهد، ايجاد دكترا در رشته باكتري شناسي ميتواند با نوآوري در تسهيل امر تشخيص و توليد بسيار كمك نمايد.
تعريف و هدف:
دوره دكتري باكتري شناسي پزشكي بالاترين مقطع تحصيلي دانشگاهي است كه در اين رشته به اعطاي مدرك ميانجامد و مجموعهاي هماهنگ از فعاليتهاي تحقيقي و آموزشي است كه برنامه آن بر اهداف مشروحه زير تدوين گرديده است.
الف - تربيت افراد متخصص و متعهد براي انجام وظيفه آموزشي و پژوهشي در وزارتين بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، فرهنگ و آموزش عالي و ساير ارگانهاي آموزشي و تحقيقاتي كشور.
ب - احاطه يافتن به جديدترين آثار و روشهاي علمي در زمينه باكتري شناسي.
ج - تهيه متون علمي، نوآوري و كمك به پيشرفت و گسترش مرزهاي علم باكتريشناسي.
طول دوره و شكل نظام آموزشي:
حداكثر مدت مجاز دوره دكتري باكتري شناسي پزشكي 5-4 سال است كه داراي مرحله آموزشي و پژوهشي ميباشد.
مرحله آموزشي از زمان پذيرفته شدن دانشجو در امتحان ورودي آغاز ميشود. سپس از طي دوره آموزشي و گذراندن امتحان جامع دانشجو وارد مرحله پژوهشي ميشود. مرحله دوم بعداً ز قبولي داوطلب در امتحان جامع آغاز ميشود و با تدوين رساله و دفاع از آن خاتمه مييابد.
دانشجو ميتواند تحقيقات اوليه مرحله پژوهشي را در مرحله آموزشي آغاز نمايد ولي ثبت نام وي براي رساله منوط به موفقيت در امتحان جامع است.
واحدهاي درسي:
الف - واحدهاي الزامي:
تعداد كل واحدهاي الزامي در مرحله آموزشي دوره دكتراي باكتري شناسي پزشكي 24 واحد و تعداد واحدهاي رساله 20 واحد ميباشد.
ب - واحدهاي كمبود يا جبراني
براي دانشجوياني كه در دورههاي تخصصي قبلي خود برخي از واحدهاي درسي موردنياز را نگذراند.
شرايط ورود:
1- داشتن شرايط عمومي ورود به آموزش عالي
2- داشتن دانشنامه كارشناسي ارشد و يكي از رشتههاي (ميكروب شناسي پزشكي - پاتوبيولوژي باكتري شناسي - قارچ شناسي - انگل شناسي - ويروس شناسي يا دكتراي عمومي گروه پزشكي - پزشكي، دندانپزشكي، داروسازي، دامپزشكي و (دكتراي حرفهاي علوم آزمايشگاهي).
3- موفقيت در امتحان يكي از زبانهاي خارجي به تعيين شوراي تحصيلات تكميلي دانشكده.
4- قبولي در امتحانات اختصاصي ورود به دوره باكتري.
5- داشتن معرفي نامه مبني بر صلاحيت تحصيل در دوره دكتري، حداقل از دو تن از استادان قبلي داوطلب.
مواد امتحاني و ضرايب دروس:
- باكتري شناسي 40 درصد
- ويروس شناسي 10 درصد
- بيوشيمي 10 درصد
- ژنتيك مولكولي 10 درصد
- زبان تخصصي 20 درصد
- انگل و قارچ شناسي 5 درصد
- ايمونولوژي 5 درصد
نقش و توانايي:
فارغالتحصيلان اين رشته علاوه بر رفع نيازهاي آموزشي و تحقيقاتي و خدماتي مراكز درماني و آموزش عالي كشور ميتوانند با نوآوري در پيشبرد و ارتقاء سطح علمي ميكروب شناسي مفيد باشد.
ضرورت و اهميت:
باتوجه به نياز روزافزوني كه به تأمين كادر هيأت علمي دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي كشور به متخصصين باكتري شناسي پزشكي احساس ميشود تربيت Ph.D در اين رشته مهم علوم پايه پزشكي ضروري ميباشد. ضمناً از صرف نمودن مبالغ هنگفتي ارز كشور براي اعزام دانشجويان به منظور ادامه تحصيل در خارج كشور پيشگيري ميشود.