كشف مكانيسم تاثير روزه*داري در افزايش مقاومت سلول*هاي بدن

Artmis.a

New member


تحقيقات پژوهشگران ايراني براي اولين بار در دنيا نشان داد كه روزه داري مي تواند با افزايش غلظت پروتئين شوك حرارتي 70 (Hsp70)، مقاومت سلولهاي بدن را در برابر عوامل آسيب زا افزايش دهد.

دكتر شهرام شهابي، دانشيار ايمونولوژي دانشگاه علوم پزشكي اروميه كه اين پژوهش توسط وي انجام شده است در گفت و گو با خبرنگار پژوهشي ايسنا در تشريح نتايج تحقيق خود درباره اثرات مفيد جسماني روزه داري گفت: مطالعات متعددي، تاثيرات مفيد روزه داري بر روي سلامت انسان را نشان داده و اثبات كرده اند كه روزه داري مي تواند باعث بهبود پروفايل چربي خون، كاهش عوامل خطرزا براي تصلب شرايين، كاهش مقاومت به انسولين و بهبود ديابت شود.

وي افزود: تا چندي پيش تصور بر اين بود كه كاهش كالري دريافتي در هنگام روزه داري عامل اصلي اثرات ذكر شده است اما مطالعات نشان داده كه گرچه كاهش كالري دريافت هنگام روزه داري در ايجاد اثرات مفيد جسماني ناشي از روزه داري موثر است اما مكانيسم اصلي اين اثرات را بايد در جاي ديگر جست و جو كرد. به عبارت ديگر حتي در مواردي كه كالري دريافتي در طول مدت روزه داري كاهش پيدا نمي كند با وجود آن كه اثرات مفيد جسماني روزه داري كاهش مي يابد، اما هنوز اين اثرات وجود دارند.

شهابي با اشاره به تحقيق جديد انجام شده درباره اثرات روزه داري كه آن را با همكاري «احد زارع» پژوهشگر مركز تحقيقات ايمونولوژي، آسم و آلرژي انجام داده است، گفت: يافته هاي اين پژوهش براي اولين بار در دنيا نشان مي دهد كه روزه داري باعث افزايش «پروتئين شوك حرارتي 70 » مي شود. پروتئين شوك حرارتي 70 كه به آنها پروتئين استرسي نيز گفته مي شود، نقش محافظت از سلول هاي بدن در برابر استرس هاي آسيب زا را داراست.

وي گفت: اين پروتئين ها عامل اصلي ايجاد پديده اي به نام «تحمل به استرس» هستند كه در آن قرارگيري سلول يا بافت در برابر يك استرس ملايم غيرآسيب زا باعث افزايش مقاومت آن در برابر استرس آسيب زا مي شود.

دانشيار ايمونولوژي دانشگاهي علوم پزشكي اروميه، منظور از استرس را هر گونه «عامل آسيب رسان به سلول» و نه فشارهاي روحي - رواني توصيف كرد.
شهابي در تشريح جزئيات تحقيق خود توضيح داد: در اين تحقيق، نمونه خون 32 داوطلب مرد سالم كه تمامي ماه مبارك رمضان را روزه دار بوده اند، يك روز قبل از شروع ماه رمضان و در روزهاي سوم و بيست وپنجم ماه رمضان از نظر غلظت Hsp70 و نيز پروفايل چربي مورد بررسي قرار گرفت.

به گفته اين پژوهشگر، نتايج تحقيق حكايت از افزايش معني دار غلظت Hsp70 (پروئين شوك حرارتي 70) و بهبود معني دار پروفايل چربي خون در روزهاي سوم و بيست و پنجم ماه رمضان نسبت به يك روز قبل از شروع ماه رمضان داشته است. همچنين غلظت پروتئين شوك حرارتي 70 و بهبود پروفايل چربي خون در روز بيست و پنجم به طور معني داري بيشتر از روز سوم بوده است.

وي تاكيد كرد: بر اين اساس مي توان نتيجه گرفت كه روزه داري، روشي براي ايجاد تحمل به استرس و افزايش مقاومت بدن در برابر استرس هاي آسيب رسان به سلول هاي بدن است. همچنين مي توان القاء پروتئين هاي شوك حرارتي در اثر روزه داري را به عنوان حداقل يكي از ساز و كارهاي دخيل در فوايد جسماني روزه داري در نظر گرفت.
به گزارش ايسنا، نتايج اين تحقيق براي چاپ در مجله علمي بين المللي «SINGAPORE MEDICAL JOURNAL» مورد پذيرش قرار گرفته است.

 
آخرین ویرایش:
بالا