mahnam
New member
طرز تهيه دلار ( يا همون نمك سبز غير شمالي ها ! ) = dalar
بعضی ها هم درار ( darar ) تلفظ میکنند
و بعضی ها دلال
مواد لازم:
گشنيز تر و تازه با برگهاي جوان و خوشرنگ
نعناع تر و تازه و جوان
خالواش تر و تازه : كودكودو ( همون كاكوتي شما ! )
چوچاغ يا شوشاق تر و تازه
نمك : به مقدار لازم
سبزی های اصلیش همون گشنیز و نعناع است ،چوچاق رو خیلی کم اضافه می کنیم
یعنی اگه نعناع 500 گرم بود و گشنیز 100 گرم ، خالواش رو اگه دوس داشتین می تونین 200 گرم اضافه کنین، اما اصولا چوچاق 50 گرم ( یعنی خیلی کمتر) اضافه میشه ( حتی اگه چوچاق و خالواش نباشن باز میشه درستش کرد)
( باز این نسبت هارو با ذائقه ی خودتون می تونین کم و زیاد کنین )
نعناع نباید کمتر از گشنیز باشه چون دلارش آبکی و بد طعم میشه
سبزى ها را با دقت طورى تمیز مى كنیم كه دم ضخیم سبزى جدا شود, پرهاى سبزى رو می شوریم و تو آبكش میذاریم تا آبش برود. اون وقت سبزى را لاى یك پارچه تمیز میذاریم و رطوبتش را كاملا میگیریم. بعد توی یه ظرف میریزیم و به قدر کافی روش نمک می پاشیم قدیما تو یه چیزی به اسم نمکیار یا به زبون محلی خودمون نمیار سبزی هارو لهیده می کردن
اما الان می تونیم با آسیابم لهش کنیم بعد له کردن اونو توی شیشه دردار مى ریزیم
دلار باید طعم شور داشته باشه ولی دیگه خیلی هم نمک نریزین که طعم سبزیش نیاد
اگر نمك را دير اضافه كنيد رنگ دلار سبز تيره خواهد شد ولي اگر به موقع اينكار را همراه با چرخ كردن انجام دهيد سبز خوشرنگي خواهيد داشت . در هر صورت تاثيري در مزه ي دلار ندارد .درصورتي كه تمايل داريد كم نمك تر باشد بايد به اندازه مصرف كوتاه مدت يكماهه در يخچال و مابقي در فريزر نگهداري شود .

موارد مصرف:
1- به جاي نمك روي خيار بماليد بخوريد خيلي خوشمزه ميشه .
2- توي ماست یا ماست وخیار بريزيد بخوريد. ( من خیلی دوس دارم )
3- تو سنكنجبين قاطي ميكنن با كاهو خيلي حال ميده.
4- خولی دشکن dashkan ( آلوچه فشکن fashkan) = آلوچه هايي كه كمي ترش هستند يا ترش و شيرين باشند ، داخل نمكيار ريخته و با سنگ گرد يا بيضي شكل درشت كه مخصوص نمكيار ميباشد به نام سنگ مشته، يكي دو ضربه به آلوچه ها زده تا بشكنند و ترك بردارند آنوقت دلار را با آنها مخلوط كرده و ميل كنيد خيلي خوشمزه ميشه .

این ظرف گرد همون نمکیار و اون سنگ هم سنگ مشته ( البته مواد توش دلار نیستا! کال کبابه ! قصدم نشون دادن نمکیار بود که اگه خواستین بخرین از شمال بدونین چه شکلیه )


یه نکته هم اضافه کنم که چوچاق باعث میشه زودتر از حد معمول خراب شه
پس کسایی که می خوان به مدت طولانی تری نگهش دارن بهتره چوچاق اضافه نکنن
ما خودمون اضافه نمی کنیم
ما همراه با 100 گرم کشنیز یه کمی جعفری هم اضافه می کنیم
آخرین ویرایش: