بهداشت پرتو ها و بهداشت کار

t.gh

New member
رايانه براي پوست خطر دارد؟

امروزه ميليون‌ها نفر در محل کارشان با رايانه کار مي‌کنند و برخي تقريبا همه ساعت‌هاي کاري‌شان را پشت رايانه نشسته‌اند...

چنين کارهايي شايد در ظاهر آسان و بي‌دردسر به نظر برسد اما افرادي که با رايانه کار مي‌کنند، علاوه بر سردرد، گردن درد، کمردرد و مشکلات چشمي، ممکن است دچار مشکلات پوستي نيز بشوند. براي شناخت بيشتر مشکلات پوستي ناشي از کار با رايانه با دکتر امير هوشنگ احساني، متخصص بيماري‌هاي پوست و مو و دانشيار دانشگاه علوم پزشکي تهران گفت‌وگو کرده‌ايم.


سلامت: خيلي افراد در محل کارشان ساعت‌ها با رايانه کار مي‌کنند و اينکه گفته مي‌شود پرتوهاي صفحه نمايش رايانه مي‌تواند باعث سوختگي، پيرشدن پوست و ايجاد لک‌هاي پوستي شود باعث نگراني‌شان مي‌شود. آيا اين موضوع صحت دارد؟

در اين‌باره مطالعه‌هاي زيادي انجام شده و پژوهشگران براي بررسي اين موضوع که ميزان پرتوهاي ماوراي بنفش تلويزيون و رايانه مي‌تواند در درازمدت به پوست آسيب برساند يا نه، مطالعه‌هاي زيادي انجام داده‌اند. نتايج بررسي‌ها نشان داده مقدار اين پرتوها به اندازه‌اي نيست که بتواند باعث آسيب پوست شود مگر اينکه فرد به صورت افراطي و به مدت طولاني در معرض اين پرتوها قرار بگيرد. به همين دليل توصيه مي‌شود، افرادي که روزي 8 تا 10 ساعت با رايانه کار مي‌کنند، براي مراقبت از پوستشان از ضدآفتاب با درجه حفاظت‌دهي 25 تا 30 به بالا استفاده کنند و هر 3 تا 4 ساعت يکبار آن را تجديد کنند. البته پرتوهاي تلويزيون و رايانه مي‌تواند باعث آسيب چشمي شود، به قرنيه آسيب برساند و کاتاراکت يا آب مرواريد به وجود آورد اما اينکه باعث تشديد يا ايجاد لک‌هاي پوستي و پيرشدن پوست شود، از نظر علمي تاييد نشده است.

سلامت: افرادي که با رايانه کار مي‌کنند ساعت‌هاي طولاني روي صندلي مي‌نشينند و ممکن است پوستشان عرق‌سوز شود. براي پيشگيري از اين مشکل چه توصيه‌اي داريد؟

نشستن طولاني احتمال تعريق را افزايش مي‌دهد و تعريق زياد، احتمال واکنش‌هاي حساسيتي و عرق‌سوز را بيشتر مي‌کند. به دنبال تعريق احتمال رشد قارچ‌ها و ميکروب‌ها نيز افزايش پيدا مي‌کند. افرادي که زياد روي صندلي مي‌نشينند ممکن است در ناحيه نشيمنگاه و پشت ران‌شان دچار عرق‌سوز شوند. براي پيشگيري از اين مشکل، توصيه مي‌شود به طور متناوب از روي صندلي بلند شوند و راه بروند. نکته ديگري که لازم مي‌دانم در اينجا به آن اشاره کنم اين است که برخي افراد عادت دارند لپ‌تاپ را روي پاهايشان قرار دهند. در اين صورت گرماي پرتوهاي مادون‌قرمز مي‌تواند باعث تغييرهاي پوست در زانو و ران و ايجاد تيرگي‌هاي شبکه‌اي مانند و حتي حالت سوختگي شود. اگرچه اين اتفاق نادر است اما در افرادي که عادت دارند لپ‌تاپ را روي پاهايشان قرار دهند، زياد ديده مي‌شود.

سلامت: آيا کليک‌کردن زياد موس يا موشواره و کار با صفحه کليد، مي‌تواند باعث آسيب پوست سرانگشتان دست شود؟

نه، اما افرادي که زياد با صفحه کليد کار مي‌کنند در اثر ضربه‌هايي که به صفحه کليد وارد مي‌کنند ممکن است دچار آسيب ناخن و شکنندگي ناخن شوند. براي پيشگيري از اين مشکل مي‌توانند دستکش دست کنند يا از انگشت دانه استفاده کنند.

سلامت: گفته مي‌شود در اثر کار با چاپگرها، موادي مانند ازن و دي‌اکسين وارد هواي محل کار مي‌شود که مي‌تواند سبب تحريک چشم، مخاط گلو و پوست شود. درست است؟

در چاپگرهاي قديمي اين مشکل وجود داشت اما در چاپگرهاي جديد چنين مشکلي وجود ندارد. البته هنگام کار با رايانه، ممکن است موادي در هوا متصاعد شود که بعيد به نظر مي‌رسد به پوست آسيب برساند اما ممکن است در افرادي که حساسيتشان زياد است واکنش‌هاي پوستي خارش‌دار و اگزما ايجاد کند يا در افرادي که زمينه اگزماي قبلي دارند باعث بدترشدن اگزما شود.

سلامت: صفحه نمايش رايانه گرد و خاک را به خودش جذب مي‌کند. آيا گردوخاک مي‌تواند به پوست آسيب برساند؟

بله صفحه نمايش رايانه جاذب خيلي خوبي براي مواد معلق موجود در هوا و گرد و خاک است. گردوخاک يکي از عوامل ايجاد اگزماي پوستي است و ممکن است باعث خشکي و ترک‌خوردن پوست شود. براي پيشگيري از اين مشکل، توصيه مي‌شود افرادي که با رايانه کار مي‌کنند صفحه نمايش رايانه و ميز کارشان را به صورت دوره‌اي تميز و براي مراقبت از پوستشان از روغن‌هاي محافظ و مرطوب‌کننده استفاده کنند.

منبع:هفته نامه سلامت
 

t.gh

New member


10 فرمان کامپيوتري

1. اگر زياد با رايانه کار مي‌کنيد، براي پيشگيري از سردرد و آسيب‌هاي اسکلتي - عضلاني مانند کمردرد، گردن‌درد و مچ‌درد اصول ارگونوميک را رعايت کنيد. بعد از هر 45 دقيقه کار، 10دقيقه يا حداقل بعد از هر يک ساعت کار 5 دقيقه استراحت کنيد. بلند شويد، راه برويد و گردن، بازو، مچ دست و پاها را حركت دهيد.

2. درست بنشينيد و از خم شدن به جلو و چرخيدن و پيچيدن به اطراف خودداري کنيد.

3. ميز و صندلي مناسب انتخاب و از زيرپايي استفاده کنيد. روي صندلي چرخان، داراي ? چرخ با ارتفاع قابل تنظيم و ترجيحا دسته‌دار که رويه آن از جنس قابل تنفس و پشتي آن در قسمت گودي کمر داراي يک قوس محدب و در قسمت پشت داراي يک قوس مقعر باشد، بنشينيد.

4. صفحه کليد و موس را در يک سطح و هم‌ارتفاع با دسته صندلي و آرنج قرار دهيد تا دست تقريبا موازي با افق و زاويه مچ دست با ساعد ? تا ?? درجه باشد.

5. هنگام کار با موس، از زير موسي‌هايي که يک بالشتک نرم براي خم نشدن مچ دست دارند استفاده کنيد.

6. براي کاهش فشار روي گردن و کمر هنگام تايپ، از نگهدارنده‌هاي کاغذ استفاده کنيد.

7. صفحه نمايش را طوري تنظيم كنيد که ستون مهره‌ها صاف قرار بگيرند و چشم‌ها با قسمت بالاي صفحه نمايش در يك خط مستقيم باشند. نوشته‌ها و مدارك مورد نياز را نزديك صفحه نمايشگر قرار دهيد.

8. خيره شدن به صفحه نمايش، ممکن است باعث تحريک، قرمزي، آبريزش، خشکي و خستگي چشم و درد و سنگيني پلك‌ها و پيشاني شود. پلك زدن را فراموش نکنيد، اين کار سطح چشم را خيس مي‌کند و مانع خستگي مي‌شود. هر نيم ساعت به اجسام دور خيره شويد. چشم‌ها را به سمت بالا، پايين، چپ و راست بچرخانيد و در هر حالت 10 ثانيه نگه داريد.

9. اگر هنگام کار از هدفون استفاده مي‌کنيد، هنگام بالا رفتن سر و صداي محل کار صداي آن را زياد نکنيد و آن را کنار بگذاريد. بلندي صداي بيشتر از 85 دسي‌بل باعث کاهش شنوايي مي‌شود.

10. گرد و خاک رايانه و ميز کار را هر روز تميز کنيد و هرچند وقت يکبار صفحه کليد و موس را که دائم با انگشتانتان در تماس هستند، با اسپري‌هاي مخصوص تميز و ضدعفوني کنيد


منبع: هفته نامه سلامت
 
بالا