آموزش نحوه مدیریت کردن مزرعه پرورش ماهی

sana252

New member
z29prlj733atmkq9b5t1.jpg

مدیریت مزرعه پرورش ماهی مدار بسته

بهره برداری صحیح و اصولی از سرمایه گذاری های مختلف در عرصه های شیلاتی به ویژه تکثیر و پرورشی آبزیان مستلزم بکارگیری نیروی انسانی ماهر و کارآمد که دارای اطلاعات و دانش لازم برای استفاده از فناوری روز دنیا در این حرفه باشد. یک مدیر در سیستم مدار بسته مأموزیت دارد که با کنترل قسمت های در حال کار سیستم و بازدید از سیستم های هشدار دهنده نه تنها از کار صحیح قسمت ها مطمئن شود بلکه فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب سیستم را در دامنه تعریف شده کنترل کند تا در محاسبات برنامه ریزی شده خللی ایجاد نشود. به همین منظور دو مورد از وظایف مهم یک مدیر می باشد یکی بازدیدهای روزانه و دیگری بازدیدهای هفتگی که در ذیل به شرح آنها می پردازیم:

الف) کارهای روزانه

کارهای مهم روزانه مدیر کارگاه عبارتند از:

بازدید و بررسی رفتار ماهیان داخل حوضچه ها و کیفیت آب و مقدار ورود و خروج آن در طول روز.
کنترل کارکرد دستگاه های غذاده و نحوه توزیع و پخش آن و کیفیت غذا، غذاگیری و اشتهای ماهیان.
تمیز کردن داخل لوله های خروجی حوضچه ها و اطمینان از عدم خروج ماهی به خصوص بچه ماهی ها که در وزن های کوچک هستند.
تمیز کردن لوله های اکسیژن رسان داخل حوضچه ها و تمیز کردن سنسورها جهت انتقال صحیح وضعیت به سیستم هشدار دهنده.
نمونه برداری از آب سیستم برای آزمایشات روزمره مثل اندازه گیری کدورت، آمونیوم، نیترات و نیتریت و PH و آلکانیتی.
اطمینان از تزریق اکسیژن و دمای آب هرکدام از حوضچه های ماهیدار شده.
بررسی کیفیت و کدورت آب هر حوضچه چنانچه کدورت بیش از حد انتظار باشد ممکن است نحوه غذادهی و سیفون خروجی استخر بررسی می شود.
بازدید از صافی های زیستی چکه ای و مستغرق.
بازدید از آب در گردش و صافی توری دوار و اطمینان از کانالهای شستشوی صافی توری دوار و کار یکنواخت افشانهای آب.
بررسی سطح آب داخل هر یک از حوضچه ها و در نهایت سطح آب داخل سیستم.
ثبت آب مصرفی داخل سیستم از طریق کنتور حجمی نصب شده ورودی.
بازدید از تابلوی نشان دهنده مقدار اکسیژن درون سیستم و PH داخل آن.
کنترل مقدار عبور آب برای اطمینان از تأمین اکسیژن مورد نیاز برای صافی های زیستی مستغرق و چکه­ای.
حصول اطمینان از غیرعادی نبودن صدای موتور پمپ ها.

در حوضچه های پرورش ابتدا هر صبح باید رفتار ماهی و کیفیت آب را کنترل کرد تا از مناسب بودن شرایط استخر اطمینان حاصل کرد. البته این کار در روز باید چندین بار تکرار شود. اطمینان از کارکرد دستگاه های غذادهی مورد بررسی قرار گیرد و مقدار غذای هر حوضچه در دستگاه غذاده مربوط ریخته شود منافذ توری خروجی آب تعبیه شده در سینی و لوله مکش کف باید حداقل یکبار در روز با برس تمیز شود. در هنگامی که ماهیان با سایز کوچکتر در حوضچه ها هستند تمیز کردن باید چندین بار در روز انجام گیرد. عنصر حساس سنجش اکسیژن با پارچه نرم بطوریکه مقدار اکسیژن واقعی نشان داده شود باید تمیز شود چراکه اکثر هشدارهای اشتباه در اثر کثیفی این قسمت می باشد. یکی از کارهای مهم مدیر تولید در سیستم نمونه گیری روزانه آب است. این کار حتماً باید از یک مکان و در زمان مشخص صورت گیرد تا داده ها با یکدیگر قابل مقایسه باشند به نحوی که در مکان های خاص نمونه برداشته شود و تأثیرات دستگاه ها و قسمتها از روی جداول ضمیمه که قبلاً به ثبت رسیده اند مورد ارزیابی عملکرد قرار گیرد.

كنترل فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی

آمونیوم، نیتریت، نیترات، PH، دی اکسیدکربن، درجه حرارت و قلیائیت و ... باید در فرم مخصوص آنالیز روزانه ثبت شود. ارزیابی هرگونه تغییرات در فاکتورهای ذکر شده و کیفیت آب بسیار مهم است. اگر موردی غیرعادی به نظر می رسد سریعاً باید اصلاح شود. اکسیژن محلول در آب حوضچه ها باید بررسی شود و دمای واقعی آب ثبت شود. در صورت مشاهده کدورت باید مقدار غذادهی کم شود و یا تا اندازه ای کم شود که مشکل بوجود آمده برطرف شود. کنترل و بررسی روزانه عملکرد صافی توری دوار و افشانک های آن برای اطمینان از عدم گرفتگی آنها توسط مواد جامد معلق ضروری است. همچنین صافی های زیستی مستغرق و چکه ای و عبور آب در زیر فیلتر از قسمت تحتانی و کف حوضچه ذخیره آب باید کنترل شود.

کارهای هفتگی:

در این سیستم علاوه بر کارهای روزانه پرورش ماهی، بررسی های هفتگی نیز باید انجام شود که عبارتند از:

بررسی و بازدید از عدم وجود پارازیت ها و آلودگی در حوضچه های پرورش.
آزمایش و کنترل سیستم هشدار دهنده.
کالیبره کردن اکسیژن متر (سنسورهای اکسیژن دورن آب)
آزمایش و کنترل سیستم اکسیژن رسان اضطراری
بازدید و کنترل کلید پمپ های سیرکوله و غیره داخل سیستم.
اطمینان از سالم بودن برق و چراغها و کلیدهای مربوطه
کنترل برق و ژنراتور اضطراری سیستم.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
بالا