قلیه ماهی بوشهری

am-ml

New member
عنایت داشته باشید که "قلیه" رو با فتحه روی "ق" تلفظ کنید. یعنی Qhalyeh .ما نمیگیم قِلیه. البته لهجه غلیظ بوشهری که میشه "قلیه ی مُی" Qhalye ye moiee
این میزان برای دو نفره:
ماهی 500 گرم
گشنیز ریز خورد شده 250 گرم
شنبلیله ریز خورد شده 50 گرم
سیر 5 حبه
تمر هندی 250 گرم
پیاز متوسط یک عدد
زردچوبه یک قاشق مربا خوری (یک ق چ استاندارد)
آرد گندم 2 قاشق سوپ خوری سر پر (دو ق غ استاندارد سر پر)
روغن
نمک و فلفل
 

Leyenda

Well-known member
لیلا این فقط مواد لازمشه!!!!خووو لطفانی نحوه طبخش هم بگو...تمرهندی رو چی کار میکنید؟؟
ما تمرهندیو فقط خالی میخوریم :ـp
میسی
 

am-ml

New member
لیلا این فقط مواد لازمشه!!!!خووو لطفانی نحوه طبخش هم بگو...تمرهندی رو چی کار میکنید؟؟
ما تمرهندیو فقط خالی میخوریم :ـp
میسی

لیندا جان سرعتم پایینه ؛فعلا نتونستم عکسا رو آپ کنم و بدون عکس هم فایده نداره ؛انشالله بعد افطار میگذارمش.
 

Leyenda

Well-known member
لیندا جان سرعتم پایینه ؛فعلا نتونستم عکسا رو آپ کنم و بدون عکس هم فایده نداره ؛انشالله بعد افطار میگذارمش.

اهان باشه دست گلت درد نکنه...
درخواستی: ترشی انبه مدل جنوبی...
با تشکر یه عالمه
 

am-ml

New member
ادامه قلیه ماهی بوشهری

Ghalye-ye-Mahi%20%282%29.jpg
ابتدا همه مواد رو آماده میکنیم. تمر هندی



Ghalye-ye-Mahi%20%283%29.jpg
سیر
عکس با نور طبیعی! ای جااااااااااااااااان! اینو بهش میگن آشپزخونه!
اینی که ما داریم اسمش قوطی کبریته!




Ghalye-ye-Mahi%20%284%29.jpg
پیاز
فلفل قرمز فراوان.



Ghalye-ye-Mahi%20%285%29.jpg
سبزی خورد شده تازه یا فریز شده
 

am-ml

New member


Ghalye-ye-Mahi%20%286%29.jpg
و ماهی مخصوص قلیه
در مورد اینکه از چه ماهی هایی میتونید استفاده کنید... من نثر خود استاد رو عینا تایپ میکنم
"برای قلیه ماهی بهتر است از ماهی هایی استفاده شود که دارای گوشت لُخم هستند. مانند: سَنگِسَر، هامور، شیر، سُرخو، جَش، سِکِن و ..."

Ghalye-ye-Mahi%20%287%29.jpg


پیاز رو تفت میدیم تا طلایی شه





Ghalye-ye-Mahi%20%288%29.jpg
فلفل ها رو آسیاب میکنیم
فلفل؟ زیااااااااد







سیر ها رو پاک میکنیم و توی هاون میندازیم





Ghalye-ye-Mahi%20%2810%29.jpg
سیر و نمک و فلفل و زردچوبه رو توی هاون خوب میکوبیم


و به پیازداغ اضافه کرده و کمی تفت میدیم (خیلی خیلی حساسه و به سرعت میسوزه پس خیلی مراقب باشید) و سبزی رو اضافه میکنیم.



 

am-ml

New member


Ghalye-ye-Mahi%20%2814%29.jpg
وقتی سبزی خوب تفت داده شد؛ نصف لیوان (نصف پیمانه استاندارد) آب اضافه میکنیم و اجازه میدیم تا سبزی کمی پخته شه



Ghalye-ye-Mahi%20%2816%29.jpg
ماهی رو نمک میزنیم و میذاریم طعم دار شه




Ghalye-ye-Mahi%20%2811%29.jpg
تمر هندی رو با دو لیوان آب خیس میدیم. و آرد رو اضافه میکنیم


Ghalye-ye-Mahi%20%2813%29.jpg
حالا از صافی ردش میکنیم
مامانی خانم معتقدن که من زیادی عکس میذارم و پول اینترنت مردم رو به هدر میدم! منم چون نمیتونم هیچ عکسی رو حذف کنم تصمیم گرفتم کولاژ درست کنم
عکس بالا سمت چپ: تمر رو خیس دادیم و آرد رو اضافه کردیم
عکس بالا سمت راست: توی صافی ریختیمش
عکسهایی پایینی: آب تمر صاف شده

 

am-ml

New member


Ghalye-ye-Mahi%20%2815%29.jpg
آب تمر صاف شده رو میریزیم توی دیگ
دو باره یک لیوان آب به تفاله تمر اضافه میکنیم و مجددا صافش میکنیم
(من با کلی ترفند و یواشکی از شیوه تهیه آب تمر عکاسی کردم. آخه مامانی خانم معتقدن که "همه" خودشون این کارا رو بلدن و عکس نمیخواد)



Ghalye-ye-Mahi%20%2817%29.jpg
و پس از صاف کردن، آب تمر رو به دیگ اضافه میکنیم (پس کلا شد سه لیوان آب تمر)
(تفاله اش دیگه به درد نمیخوره . ولی هسته هاش خیلی خوشگلن)



Ghalye-ye-Mahi%20%2818%29.jpg
هیچگاه در دیگ رو نمیبندیم بلکه نیمه باز میذاریم (نیمه که نه! توی عکس مشخصه که چقدر باز باشه)
عکس بالا:قبل از گذاشتن در دیگ
عکس پایین: بعد از گذاشتن در دیگ
تفاوت رنگ قلیه بعد از پختن رو میبینید؟



Ghalye-ye-Mahi%20%2819%29.jpg
ماهی ها رو میشوریم تا نمکش گرفته شه
صبر میکنیم تا آب قلیه به جوش بیاد (که توی عکس قبل دیدید)
حالا ماهی ها رو اضافه میکنیم
همچنان در دیگ باید نیمه باز باقی بمونه (من یه کم در دیگ رو بیشتر باز کردم که توش رو ببینید.)
 

am-ml

New member


Ghalye-ye-Mahi%20%2820%29.jpg
تا اینکه ماهی پخته شه (بسته به نوع ماهی فرق میکنه. حدود بیست تا سی دقیقه. مثلا واسه ماهی "شیر" نیم ساعت)
بعد زیرش رو کم میکنیم تا دم بکشه و جا بیافته (حدود ده دقیقه تا ربع ساعت)
در دیگ همچنان نیم باز
قلیه ماهی خیلی زود آماده میشه چون ماهی پخت زیادی نداره



Ghalye-ye-Mahi%20%2821%29.jpg
توی خورشت خوری سرو میکنیم ...با کمی آب قلیه
(من به عمرم سر ماهی نخوردم. همیشه سر ماهیه سهمیه مامانی خانم میشه)
گوشتش نرمه و به خاطر پخته شدن توی تمر، حسابی ترش و شور و تنده
قلیه ماهی خیلی خوشمزه است ولی من چون ماهی که میخورم سردی میکنم ؛ زیاد نمیتونم بخورم



Ghalye-ye-Mahi%20%2822%29.jpg
حالا پوز! (جُکش رو فعلا نمینویسم! ولی همینقدر بگم که من واقعا بچه که بودم کاسه قلیه رو سر می کشیدم)
معمولا توی کاسه جداگانه آب قلیه رو هم سر سفره میذارن.
توی رستورانها حتی کنار ماهی سرخ شده هم یه کاسه آب قلیه میذارن (قلیه رستورانی رو نمیشه بهش گفت قلیه. من نشده که جایی قلیه خوب دیده باشم)
حالا هر کسی قلیه رو یه جور عمل میاره. من اینجوریش رو دوست دارم. غلظتش و ترشیش باید همین باشه. سبزیش "سه متر سه متر" خورد نشده باشه! سیرش نسوخته باشه (باور کنید از توی کوچه ها که رد میشی بوی سیر سوخته به مشام میرسه! مردم حال ندارن کنار اجاق وایسن که سیرشون نسوزه!!!). روغنش هم زیاد نباشه
البته قلیه های معروف مادربزرگم همیشه روش یه وجب روغن داشت و در حدی تیز بود که آدم مغزش سوت میکشید. این یعنی قلیه!


Ghalye-ye-Mahi%20%2823%29.jpg
و اما در پایان چند جمله دیگه به نثر مامانی خانم:
"از قدیم الایام به ما میگفتند اول چلوتان را دم کنید و بعد قلیه بپزید. البته باید مقدمات کار مثل شیره تمر و سیر و فلفلتان آماده باشد. در ضمن، خصوصیت اصلی قلیه ماهی به تند و تیزی آنست پس در فلفل امساک نکنید"
 

!SeCreT!

New member
مرسی لیلا جون من که چند سال پیش یکی از فامیل بندریامون درست کرد خوردم خیلی خوشم اومد....
این سری به لطف آجی لیلای مهربون خودم درست میکنم...امیدوارم که خوب شه!
:thanks:
 

Leyenda

Well-known member
مرسی لیلا جان..خیلی زحمت کشیدی..
ب خصوص اینکه از هر مرحله عکس انداختی و گذاشتی....
من تا حالا نخوردم!!یکبار درست میکنیم...
مرسی
 

am-ml

New member
مرسی لیلا جان..خیلی زحمت کشیدی..
ب خصوص اینکه از هر مرحله عکس انداختی و گذاشتی....
من تا حالا نخوردم!!یکبار درست میکنیم...
مرسی

خواهش می کنم عزیزم.
ما متاسفانه درست نمی کنیم ولی یه آشنای خانوادگی داریم که واسمون می فرستن ببینم اگه دستورش رو داشته باشه میگذارم ،اگر نه که سرچ میکنم و باز ازش میخوام که بهترین دستور رو انتخاب کنه و همون رو بگذارم؛انشالله به زودی.

بعد نوشت:
این یه شفاف سازی هست ؛لیندا جون من همون دستور پخت قلیه ماهی که خودمون استفاده می کنیم رو از سایت "سرآشپز طیبه" گذاشتم ؛پس در واقع دست سر آشپز طیبه درد نکنه.
 
آخرین ویرایش:

parnia

New member
مرس لیلا جون...:heart:.

منتها اون ماهیا که گفتیا...تا حالا ندیدم....

عاغا ما شمالیا فقط ماهی سفید خوردیم...ینی چی اخه؟؟؟ مسئولین رسیدگی کنن لطفا.:smiliess (11):...جنوبیا تنوع ماهیشون بیشتره:smiliess (7):
 

love virology

New member
دروووووود جونوووووووووووم کی صدا کرررررد قلیه این غذااااااااااا اصلی موووووو به حساب میاد ایولاااااااااااا دمت گرررررررم با خرما کوووووووو عجب حالیه سی مو بیارینش سپاااااااااس
 

nuter.93

New member
با اين كه خوردن ماهي خيلي خوبه ولي متاسفانه اكرجه رفرنس ها توصيه ميكنن جداقل هفته اي 2وعده ماهي خورده بشه ولي خيلي ها به دليل اينكه بلد نيستن ماهي رو درست طبخ كنن و بوي زمخت ماهي كرفته نميشه و خوشمزه نميشه نميخورن! مثل من! قيمت ماهي ازاد هم خيلي زياد شده و يه جورايي نسبت به ساير منابع بروتييني مثل كوشت قرمز توجيه اقتصادي نداره ! ميشه نحوه طبخ قزل الا رو هم بزازيد؟و اينكه جه غذاهايي ميشه باهاش درست كرد! ممنون از مطلب خوبتون! كاش فرهنك مصرف ماهي تو كشورمون جا بيوفته! و رزيم مردم مديترانه اي تر بشه تا سلامتي افزايش بيدا كنه! امين
 

am-ml

New member
با اين كه خوردن ماهي خيلي خوبه ولي متاسفانه اكرجه رفرنس ها توصيه ميكنن جداقل هفته اي 2وعده ماهي خورده بشه ولي خيلي ها به دليل اينكه بلد نيستن ماهي رو درست طبخ كنن و بوي زمخت ماهي كرفته نميشه و خوشمزه نميشه نميخورن! مثل من! قيمت ماهي ازاد هم خيلي زياد شده و يه جورايي نسبت به ساير منابع بروتييني مثل كوشت قرمز توجيه اقتصادي نداره ! ميشه نحوه طبخ قزل الا رو هم بزازيد؟و اينكه جه غذاهايي ميشه باهاش درست كرد! ممنون از مطلب خوبتون! كاش فرهنك مصرف ماهي تو كشورمون جا بيوفته! و رزيم مردم مديترانه اي تر بشه تا سلامتي افزايش بيدا كنه! امين

ما جنوبی ها تقریبا اصلا قزل آلا نمی خوریم ولی چشم.
البته همینجا از دوستای شمالی و با سلیقه ام می خوام که در مورد قزل آلا مطلب بگذارن.
 
بالا